isabel isabel3

EXPOSICIÓ DEL 22 AL 26 DE MAIG. EN EL HALL DEL NOSTRE CENTRE.

Sor Isabel de Villena està considerada com la primera escriptora en valencià. Destaca també per ser una dona avançada al seu temps, precursora de les idees feministes, ja que en el seu text defensa la figura de la dona enfront les obres de marcat caire misogin, com és el cas de l’Espill o Llibre de les dones de Jaume Roig.

Elionor de Villena va nàixer a València l’any 1430. Filla natural d’Enric d’Aragó i de Castella (Enric de Villena), emparentada amb les cases d’Aragó i de Castella. Òrfena als quatre anys, va ser educada en la cort per la reina Maria de Castella, esposa del rei Alfons el Magnànim i cosina de la reina Isabel la Catòlica. El 28 de febrer de 1445 va ingressar al monestir de la Santíssima Trinitat, de religioses franciscanes clarisses, que havia estat fundat per la mateixa reina un any abans, després de l’expulsió dels monjos que l’ocupaven. El 1463 en va ser nomenada abadessa i va escriure en valencià la seua obra Vita Christi, una de les peces més importants de la literatura del segle XV.

Va morir en l’epidèmia de pesta que va assolar València el 1490. La primera edició de la Vita Christi es publicaria a València, a l’agost de 1497, a la impremta de l’alemany Lope de Roca, en compliment de l’encàrrec de la seua successora, l’abadessa sor Aldonça de Montsoriu.